PARTNERS
NEXT MASPOE EVENTS

Fluo Gent affiche

 

Nightruns najaar2018

 
AANTAL BEZOEKERS
We hebben 18 gasten online

In 2012 trok Golazo de stekker uit Flanders Indoor. Er was toen heel wat commotie om te doen en verschillende Belgische top-atleten vielen zonder die ene internationale kans om zich te plaatsen voor het WK indoor. Onder hen Eline Berings. Maspoe ging toen de uitdaging aan om op zeer korte tijd een project in elkaar te steken om onze beste Belgen toch een ideale kans aan te bieden in eigen land. Met de "Perfiction Indoor" werd toen een opvolger gecreëerd voor Flanders Indoor. De meeting werd een succes met vele minima en Belgische records.

In 2013 kwam het verrassende nieuws van de terugkeer van de Flanders Indoor. Die had immers een sabbatjaar gemaakt? Plots waren er twee meetings, genre David en Goliath, financieel dan toch. Betreffende sportbeleving en enthousiasme daarentegen mogen we spreken van een opwindende zaterdagavond, vol van top-momenten in een volks kader versus een perfect afgelikte/geregistreerde zondag. Het was voor IFAM toen soms wel incasseren, met plotseling verdwijnende subsidies en het terugkeren op gemaakte afspraken van anderen.

In 2014 hielden we de eer aan onszelf in de strijd met het geld, en vooral omdat de Belgische atleten toch al die ideale kans aangeboden kregen van de enige internationale atletiekmeeting op dat moment. Wetende dat wij in dergelijke projecten louter streven naar break-even en hier een massa tijd en liefde in investeren, achteraf bekeken een goede beslissing om op vele vlakken opnieuw te kunnen groeien. Op onze outdoor versie in Oordegem groeit de meeting verder naar de 50ste plaats op de wereldranglijst, terwijl we zo'n 1800 prestaties verwerken.

2015 en de geschiedenis herhaalt zich, Flanders Indoor stopt ermee. Ons Ifam Indoor project, dat we steeds op een waakvlammetje hielden, mag terug uit de kast gehaald worden, zo'n 3 maand voor het event. Om ernstig genomen te worden, kunnen we ons budget gevoelig optrekken en halen we voor het eerst de EAA Indoor permit status van de Europese atletiekfederatie. De eerste voordelen komen binnen: er komt een eerlijke plaats vrij op de kalender en we krijgen de steun en medewerking van de federatie. Met de komst van de vier Borlées, Eline Berings, enkele wereldkampioenen, enkele spectaculaire vernieuwende zaken zoals 400m horden en een 500m, hopen we ook enkele records aan te spreken. Maar vooral, we gaan er keihard voor om de atletiek in een schittend daglicht te zetten! Let's GO!! www.ifam.be 

Affiche Def   IFAM indoor affiche 26122014

 

Reeds voor het 11de jaar op rij gaat de Megaspike veldloop-editie volgende week van start. Jonas Roels is de drijvende kracht achter dit leuke interactieve spel. Megaspike laat u toe 10 atleten te selecteren, die punten kunnen scoren voor uw ploeg. Het eerste ploegje kan u gratis inschrijven. Als u er meerdere ploegen wenst in te schrijven, vragen we wel een democratische bijdrage om zo de onkosten te kunnen dekken. Eigenlijk kan u dit ook zien als steun en appreciatie aan het project Megaspike.

Maar er is meer. Heel wat (top)atleten zijn ook elk jaar benieuwd naar hun eigen fictieve waarde. Dit geeft immers een inzicht op het aantal punten dat zij de afgelopen jaren kunnen scoren hebben, inclusief enkele correcties. Abdi Bashir en Jeroen D'hoedt zijn de duurste vogels met 25 miljoen, gevolgd door Pieterjan Hannes (23 miljoen) en Koen Naert (22 miljoen). Bij de vrouwen steken Almensh Belete en Veerle Dejaeghere er bovenuit met respectievelijk 25 en 24 miljoen. Maar ook de wedstrijden worden door Megaspike onder de loep genomen, met verschillende categorieën. Naargelang het aantal deelnemers en de kwaliteit van deze deelnemers vallen zijn in een bepaalde puntencategorie.

megaspike logo

 

In 2010 startten we met een ambitieus IFAM project in Oordegem, waarbij we de beste Belgen een ideale kans wouden bieden om zich te kwalificeren voor een internationaal kampioenschap en atletiek meer in de (media) aandacht brengen. Vijf jaar op rij zijn we gegroeid en slagen we in ons opzet met haast alle beste Belgen, de Borlées, Dwain Chambers, Borzakovski en andere leuke atleten op post. Sportweekend en de nationale pers is telkens op het appèl. Elk jaar draagt onze IFAM meeting veel nieuwe minima af en ik durf stellen dat we al jaren de Belgische "numero uno" zijn van onze periode mei-juni op alle vlakken.

Dit jaar braken we nogmaals alle records in aantal deelnemers, 718 Belgen en 695 buitenlanders uit 39 verschillende landen, toch hadden we een uurrooster dat tot op de minuut correct was. We hadden in elke reeks een haas. We hadden perfect aangepaste reeksen, die tot op de minuut werden aangevuld, zodat er nooit een baan open was. We controleerden elke prestatie, pasten regels toe, zodat enkel prestaties van de laatste 2 jaar meetelden, de meeting haalde opnieuw de top50 in de wereld, haalden het 3de jaar op rij een massa Flanders Cup boni, 26x A-bonus, 20x B-bonus, 21x C-bonus, 5x nieuw EK-minima, 2x WKJ-minima, BR, 20x Top10 in Europa, volledige reeksen aflossingen (Irl, Fra, Ned..), live beelden streaming, we coördineren 220 buitenlandse atleten in onze hotels en verzorgen hun transport naar de luchthaven, we scoren meer dan 44.000 punten in de top40 door de VAL opgesteld.. Ik weet niet welke adelbrieven wij nog méér kunnen voorleggen om au serieux genomen te worden?

Vanwaar deze inleiding? Welnu, elk jaar komen de organisatoren van de Flanders Cup samen op een vergadering in Brussel, waarbij een korte bespreking plaatsvindt en plannen worden gesmeed voor het volgende jaar. Elk jaar opnieuw is het drummen voor een goede datum in de overdrukke zomerkalender. Je moet weten, dat immers eerst de IAAF en EAA meetings worden vastgelegd, dan de kampioenschappen en dan de Flanders Cups. Daarna komen de B-meetings en tenslotte de open meetings. De Flanders Cups doen het trouwens behoorlijk goed internationaal gezien. Op de internationale rankings van All Athletics vinden we na de Memorial Van Damme (2de) en de KBC Nacht van Heusden (25ste), maar liefst 4 Flanders Cups in de top 60 van de wereld met Vlierzele (43ste), IFAM Oordegem (50ste), Ninove (57ste) en Kortrijk (58ste).

Op de Flanders Cup vergadering komen twee organisaties niet tot een akkoord betreffende de datum voor 2015. Het gaat over zaterdag 4 juli, een periode wanneer Vlierzele Sportief (VS) meestal haar Flanders Cup organiseert. Nu blijkt ook AC Waasland (ACW) geïnteresseerd in die datum, gezien de tegenvallende Flanders Cup in de maand mei. Het is immers zo dat in de vakantiemaanden héél wat buitenlandse delegaties hun tenten opslaan in België en onze meetings meepikken om het Europese circuit in te stappen. Voor een organisatie is dat wel een meevaller, want zodoende kan je met weinig middelen, veel interessante buitenlandse atleten aantrekken. Zo kent Vlierzele bijvoorbeeld al enkele jaren een uitzonderlijke 1500m dankzij de Amerikaanse invasie. Aangezien zowel VS als ACW voet bij stuk houden, beslist de Raad van beheer enkele dagen later dat AC Waasland voorrang krijgt aangezien zij "ouder" zijn. Eigenlijk is dat te gek voor woorden. AC Waasland, bij uitstek één van de zwakste Flanders Cups, geniet de voorkeur op één van de beste Flanders Cups, die bovendien, op één jaar na, telkens in dezelfde periode organiseert. De gevolgen daarvan treffen ook IFAM, want Vlierzele beslist om de oorspronkelijke datum van IFAM, 30 mei 2015 nu te kiezen. Enja, zij zijn op hun beurt "ouder" dan ons. Ik klaag al van het eerste jaar aan dat beslissen op basis van "anciënniteit" een regel is uit de Middeleeuwen. Het ontmoedigt nieuwe initiatieven en organisaties, die goed werk leveren.

In de maanden mei en juni had nog geen enkele Flanders Cup iets degelijks kunnen opbouwen van het niveau waar wij naar trachten te werken.IFAM Oordegem heeft én het budget én de reputatie opgebouwd om buitenlandse atleten aan te trekken voor die ideale wedstrijden uit te werken voor onze allerbeste Belgen, die dan ook allemaal aanwezig zijn. Dus deze beslissing is ook een slag in het gezicht van onze Belgische atleten, die mikken op een internationaal kampioenschap en het van één super-kans moeten hebben. Of zal Vlierzele nu wel iets willen uitgeven om enkele echt goede buitenlanders aan te trekken? Of zal Vlierzele nu wel eens aangepaste hazen vinden? Of zal Vlierzele nu wel de opkomende talenten een gefundeerde kans gunnen in een betere reeks? Ik herinner me nog goed dat Vlierzele in 2012 IFAM ook al eens deed veranderen van datum. Ze dachten toen ook al eens de positieve flow van IFAM over te nemen. Kijk gerust de Buyle meeting van 2012 eens na.. zeer flauw. Vlierzele is gewoon van de gratis buitenlandse invasies te ontvangen en daar op te kunnen teren voor veel punten te scoren. Soit, Vlierzele is slachtoffer van het systeem heet het nu? Dat geloof ik en dat moet dringend op beleidsniveau aangepast worden. Maar, ook menselijk wil ik dit toch even kwijt. Omwille van een heel oude afspraak met Bloso kan Vlierzele op IFAM haar kantine gratis openzetten en alle drank-inkomsten incasseren. Zodoende is IFAM dus al jaren de grootste sponsor van hun Flanders Cup. Ik hoor het op de FC vergadering nog zeggen "veel deelnemers omwille van commerciële overwegingen" ;-) Graag gedaan Vlierzele. Maar je moet weten, dat dit binnen mijn team al lang een frustratie is, alle investeringen en uitgaven zijn voor IFAM, een mooi deel van de inkomsten cadeau doen aan de profiterende club, die eerder tegenwerkt en zijn jaloersheid liever toont dan hulpvaardig te zijn. Wie graag enkele voorbeelden krijgt, call me. In 2012 durfde men zelfs de beachvlaggen van Vlierzele buiten te zetten!? Hoe moeilijk ook en hoeveel tegenwind ook, we hielden vol en konden ons optrekken aan de vele tevreden atleten.